KİT sonrası bakım

Ana Sayfa / Kit Sonrası Bakım
KİT SONRASI BAKIM

    KÖK HÜCRE NAKLİ PROGRAMI TABURCULUK BİLGİLERİ

    Kök hücre nakli sonrası ev ortamınızı enfeksiyon ajanlarından korumanızı sağlayacak şekilde düzenlemeniz son derece önemlidir.Aşağıda bu konuya yönelik size ve ailenize rehber olacak öneriler yer almaktadır. Lütfen bu konulardan herhangi birine yönelik aklınıza takılan soruları doktor ya da hemşirelerinizle tartışmaktan çekinmeyiniz. 

    1. Taburculuk sonrası ev temizliği: 
    Evin tavanları, duvarları radyatörler, döşemeler ve pencere perdeleri de dahil olmak üzere iyice temizlenmelidir. Yerler yıkanmalı ve elektrikli süpürge ile temizlenmelidir. Yer döşemeleri için halı şampuanı kullanılması gerekli değildir. Halılar silinmişse 2 - 3 gün süreyle tam korumaya bırakılmalıdır. Banyo, lavabo, banyo küveti duş ve klozet özellikle dikkat edilerek iyice temizlenmelidir. Tüm saksı çiçekleri bulunduğunuz ortamdan uzaklaştırılmalıdır.

    2. Enfeksiyon kontrol önlemleri: 
    a. Hasta ayrı bir odada yatırılmalıdır. Bu odanın tavanı düz ve temizlenmeye elverişli olmalıdır. 
    b. Hasta odası günlük temizlenmelidir. Bu iş için ıslak paspas veya nemli bez kullanılmalı, sonrasında oda havalandırılmalıdır. 
    c. Bilinen enfeksiyonu olan kişilerin (grip, nezle, kızamık, kızamıkçık, suçiçeği vb.) odaya girişi ve hasta ile teması engellenmelidir. 
    d. Hasta odasında çiçek ve ev bitkileri, tüylü peluş oyuncaklar bulundurulmamalıdır. 
    e. Odaya girmeden önce eller yıkanmalıdır. 
    f. Kuş, kedi, köpek vb. hayvanlar, akvaryum hasta yakınında bulundurulmamalıdır. 
    g. Hasta odası her türlü inşaat alanından uzak olmalıdır. 
    h. Hasta günlük duş ve banyo yapabilir. Cildi tahriş etmeyen nemlendirici sabun kullanılmalıdır. 
    i. Vücudun kıvrımlı bölgeleri (koltuk altı, kasık vb) nemli kalmamalı, sık sık kontrol edilmelidir. 
    j. Vücut tüyleri elektrikli traş makinası ile alınmalıdır. Yaralanmaya neden olabilecek jilet vb. araçlar kullanılmamalıdır. 
    k. El ve ayak tırnakları deriye uzak bölgeden kısa ve düz kesilmeli, deri kesilmemelidir. 
    l. Kanamaya neden olabileceği için kesinlikle diş ipi kullanılmamalıdır. 
    m. Sert kabuklu yiyeceklerden kaçınılmalıdır. 
    n. Satın alınan yiyeceklerin temiz olmasına dikkat edilmelidir. Örneğin; yumurta taze ve çatlaksız olmalı, sebze ve meyveler çamurlu, tozlu, zedelenmiş olmamalıdır. 
    o. Etler damgalı, süt ve süt ürünleri pastörize olmalıdır. 
    p. Tavuk ve et tamamen pişirilmeli, etin ortası pembe kalmamalıdır. 
    q. Pişmiş et, tavuk, balık buz dolabında bir günden fazla bekletilmemelidir. 
    r. Çiğ yiyecekler ve kirli araçlarla temas sonrasında yiyecek hazırlama işlemine geçilmeden önce eller mutlaka yıkanmalıdır. Çiğ yiyeceklerin pişmiş yiyeceklerle teması engellenmelidir. 
    s. İlk bir yıl yüzme yasaktır. 
    t. Soğutulması ve ertesi gün yenmesi planlanan yemekler sıcak halde iken buzdolabına kaldırılmamalıdır.Transplant sonrası ilk 3 ay sebze ve meyveler çiğ şekilde kullanılmamalıdır. 
    u. Herhangi bir nedenle seyahat gerekiyorsa bu dönem boyunca el hijyenine çok dikkat edilmeli, çiğ sebze ve meyve, pastörize olmayan süt ve süt ürünleri ve açıkta satılan su kullanılmamalıdır

    3. Nakil Ekibinize iletmeniz gereken durumlar:
    a. 380C üzerinde ateş. 
    b. Damak, burun, rektum veya mesaneden herhangi bir kanama veya morarma. 
    c. Öksürük, burun tıkanıklığı veya nefes darlığı. 
    d. Bulantı, kusma, ishal veya iştahla ilgili herhangi bir değişiklik. 
    e. Ciltte döküntü veya kırmızılık (banyo sırasında günlük olarak kontrol ediniz). 
    f. Kateterinizle ilgili herhangi bir problem, ağrı, şişlik, kırmızılık veya yıkamada güçlük. 
    g. Ağız yaraları veya rektal hassasiyet. 
    h. Genital bölgede yara, vaginal kanama, akıntı veya koku. 
    i. Sık idrara çıkma, idrar yaparken ağrı veya yanma. 
    j. Baş dönmesi veya baş ağrısı.

    4. Yiyeceklerinizi hazırlarken göz önünde bulundurmanız gerekli bazı durumlar: 
    a. Buzdolabınızı temizleyip ve sıcaklık ayarının 4-50C'nin altında olduğundan emin olmalısınız. 
    b. Eve ilk giderken yeni yiyecekler alınmalıdır. Açılmış olan kavanoz veya paketleri atınız veya bir süre için çevreden uzaklaştırınız. 
    c. Ellerinizi sık sık yıkayınız. 
    d. Yiyecek hazırladığınız tüm alanları temiz ve kuru tutunuz. 
    e. Tabakları sıcak sabunlu su ile yıkayınız ve kuruduktan hemen sonra kaldırınız. 
    f. Mutfak kapılarını kulplarından ve tepsileri kenarından tutarak dikkatlice taşıyınız. 
    g. Parmaklarınızı yiyeceğin dışında tutunuz. 
    h. Ellerinizde kesi veya yara varsa yiyecekleri hazırlarken eldiven giyiniz. 
    i. Besin ve tabakların yakınında öksürüp aksırmamaya dikkat ediniz. 
    j. Tüm ürünlerin son kullanım tarihlerini kontrol ediniz. 
    k. Tüm etleri ve yumurtaları iyice pişiriniz. 
    l. Etleri ve hazırlanmış yiyecekleri buzdolabına bir kez koyunuz. Tüm yiyecekleri koruyucu kap içerisine koyduktan sonra ağzını kapatarak buzdolabına yerleştiriniz. 
    m. Bırakılmış veya artmış olan yiyecekler yeniden pişirildikten sonra servis yapılmalıdır. 
    n. Bırakılmış veya artmış olan yiyecekler 24 saat içerisinde yenilmeli veya paketlenerek dondurulmalıdır. 
    o. Restoran veya dışardan alınmış yiyeceklerden kaçınılmalıdır. 

    5. Evde düşük bakterili diyet rehberi: 
    Besinlerin çoğu belli tipte bakteriler içerir. Bu bakteriler genellikle bağışıklık sistemi yeterli çalışan kişiler için zararlı değildir. Bunun yanı sıra bazı kişiler için yüksek düzeyde bakteri içeren besinler zararlıdır ve enfeksiyon kaynağı haline gelebilir. Düşük bakterili diyet iyice pişirilmiş ve işlemden geçirilmiş yiyecekleri içerir ve bakteri içeriği fazla olduğu bilinen yiyecekleri içermez. Bağışıklık sisteminiz normale dönünceye kadar bu diyete uymanız gerekir. Doktorunuz diyetinizin ne zaman serbestleşeceği konusunda size bilgi verecektir.